Tuesday, 6 March 2012

Istilah Babi Dalam Makanan


Sebab rasa saya ini seorang yang berkongsi ,jadi saya nak berkongsi dengan anda pasal post ni 
thank you Aliya Atina sebab bagi share this entry  

Mungkin ramai umat Islam tidak tahu bahawa label bertulis 'This product contain substance from porcine.Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi. 

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog:Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar:Babi liar.

5. Lard:Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon:Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham:Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow:Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk:Susu babi.

10.Pig:Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.

11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.

Sebarkan dan maklumkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah SWT akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.
 ^__^



Tangan awak comellah ,kalau awak komen lagi lagi dan lagi comel

6 comments:

  1. thanks singgah blog akak..akak folo adik balik..hehe

    ReplyDelete
  2. menarik utk dibaca ..sbb ilmu perlu di kongsi .yang tak tahu jadi tahu :D

    ReplyDelete
  3. terima kasih share entry ne ^^ dapat jugak ilmu hari ni :D

    ReplyDelete
  4. huhuhuuuu .sama-sama .ilmu harus dikongsi :)

    ReplyDelete

Please put some massage to me :)